Interview: Amos_Oche_Ebiega

Amos Oche Ebiega’s Interview

Amos Oche Ebiega

 

 

 

Q1. Tell us a little about yourself?

Ans: My name is Amos Oche Ebiega. I am the last child of my parents but not an over pampered one. I am an author and a motivational speaker. Currently, I am in my first year at Kaduna State University studying the Industrial Chemistry.

Q2. What are some of your hobbies and passion?

Ans: My hobbies (Sigh) I will say reading, singing, dancing, sports. The list is actually endless. But I have the passion for talking. When I say talking I don’t mean blabbing. I love to inspire people, move people with my words and help them to become better in life. Please don’t get it wrong I am not a mesmerizer but a motivational speaker.

Q3. You are a writer; tell us a bit about what you do?

Ans: Writing is one of my greatest passions. I have written books, poems, spoken words and motivational talks.

Q4. What drove you into writing?

Ans: I started writing at the age of nine while I was in primary school. Before then, I had fallen in love with reading up to the extent that I preferred storybooks and novels to my school books. One would say I consumed a lot and so I had to give out. Well, I won’t argue with that. I had read a lot of books and I felt that I should also write for other people to read.

 

Q5. How long have you been into it?

Ans: I am seventeen presently. If you do the maths, that will be approximately eight years and still counting.

 

Q6. Who is your mentor?

Ans: Before I answer that, I’ll first of all say my case is different. I have been mentored by a team of great men and women. I say ‘team’ because they all had one aim; to build me, which they did and are still doing. But I look up to my mom. She is a very strong person and has a large heart. She sees the best in everything irrespective of what other people see and say. I have been mentored by the likes of Solomon Bawa Aliyu, Andrew Gani Ikilama, Elisha Mamman, Popoola Paul, David T Raimi, Joshua Daniel and so many others that God has used to impact positive things in my life.

 

Q7. When growing up, did you ever see yourself as a superstar one day?

Ans: A lot of times. As a matter of fact, I loved the thought of becoming a superstar more than being a top grade in my class. I remember when I use to stand in front of the mirror and talk to an imaginary crowd. I had no idea it was going to be a dream come true.

 

Q8. What kind of books do you write?

Ans: Fictions mostly. But in every story, there’s a message being passed.

 

Q9. What is the title of your recent book?

Ans: Though it is unpublished, I will just share a little detail with you. It is titled “The Man Of.” It captures a lot of lessons, learned in life. The setting depicts that of the Americans in the early 16th centuries even though it is fictitious. It talks about leadership and so many other things that if I share more light on, you probably won’t need the book anymore (smiles).

 

Q10. Where can we get your book(s)?

Ans: You can reach me on Whatsapp at +2349070922107, +2348033175567 through a phone call, place your order and we will get it over to you. Alternatively,

 

Q11. What are some of the challenges you encountered as a writer?

Ans: To be honest, if I say I have been writing for close to eight years, I will be deceiving myself. There were times when things got so intense that I gave up on everything and decided that I wasn’t going to waste my time writing or even speaking. One of the major challenges I faced, was rejected because not everybody opens up to reading. Most events will prefer to host entertainers, fairs than to have a straight figure standing in front of people telling them that there’s more to life than partying and having fun. I am not against such. On the contrary, I do them during leisure. I still remember vividly the number of educational institutions I visited to see if my books could be read in schools in my hometown, state of residence and the country at large. Without any justifiable reason, they always turned me down. I will stick to this one I have mentioned because I don’t want the person reading this to be burdened with the kind of dysfunctional system we run in the world today.

 

Q12. What advice do you have for those out there who have the passion for writing but haven’t made a move?

Ans: Mike Murdoch said, “What you are unwilling to pursue, you will never get.”  The question is ‘how badly do you want it?’ To what degree are you ready to affect the lives of people with what you’ve written? I understand that due to the fear of failure, rejection and some other nasty feelings, you don’t want to make a move. But take it from me, someone who’s been there before, “Don’t be afraid to live your dreams. You may know the beginning but you certainly don’t know the end.” But with God on your side and you putting in an effort to ensure you succeed, I assure you that the sky won’t be your limit but your starting point.

 

Connect

Facebook Page: Amos Oche Ebiega

Whatsapp: +2349070922107 or +2348033175567